Folosim cookies pentru a va oferi o experienta personalizata. Click aici pentru mai multe informatii despre cookies si modul lor de folosire.

Informatii utile calatorie


MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE a realizat „Ghidul de asistenţă medicală pentru cetăţenii români care călătoresc în străinătate”- cu informaţii utile tuturor celor care intenţionează să călătorească în străinătate. Materialul poate fi accesat pe www.mae.ro, la rubrica „Sfaturi de călătorie – Ghiduri de călătorie” – http://www.mae.ro/node/1552.

DOCUMENTELE DE CALATORIE
La frontiera este obligatorie detinerea unui pasaport valabil 6 luni pentru tarile non UE si a unei carti de identitate pentru tarile membre ale Uniunii Europene. Pentru a putea iesi din tara copii sub 18 ani trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa detina un pasaport valabil sau carte de identitate tinand cont de regimul tarii in care calatoresc si sa fie insotiti de un adult cu imputernicire de la ambii parinti (sau de la parintele care lipseste in cazul in care se calatoreste cu unul dintre parinti). Daca adultul insotitor nu este unul dintre parinti acesta trebuie sa detina asupra sa si cazierul judiciar.
Agentia nu isi asuma nicio responsabilitate in cazul in care turistii nu pot trece frontiera din cauza lipsei documentelor necesare sau refuzului intrarii in tara a serviciilor de frontiera.
Asigurarea medicala nu este obligatorie pentru tarile membre UE insa agentia va recomanda incheierea unei astfel de polite impreuna cu asigurarea storno in cazul contractarii unui pachet turistic.

UNITATILE DE CAZARE
Fiecare tara isi clasifica hotelurile in functie de normele proprii neexistand in present un sistem la nivel mondial de clasificare al unitatilor hoteliere. Din acest motiv nu putem compara hotelurile din aceeasi categorie din tari diferite. Ziua hoteliera poate incepe intre orele 14:00 si 18:00 iar la plecare poate varia intre 09:00 si 12:00. Dupa predarea camerelor, la check-out se poate discuta la receptie despre posibilitatea pastrarii bagajelor intr-o camera special amenajata in acest scop.

GRECIA
La frontiera este obligatorie detinera unei carti de identitate valabila cel putin 6 luni .
Regulamentul vamal grec contine reglementari similar cu ale celorlalte tari membre UE. Limitele cantitative pentru anumite produse sunt: tigari - 200 bucati, bauturi alcoolice - 1 litru, parfumuri-50g. Limite de viteza: oras - 50km/h, pe drum deschis – 90km /h, autostrada – 100 km/h.
In cazul unor incidente grave (accidente, talharii) care sa necesite interventia imediata a autoritatilor grecesti, apeleaza unul dintre numerele de aici: 110 – serviciul de urgent politie sau 112 – numar general pentru politie, ambulanta si pompieri.

TURCIA
Cetăţenii români care doresc să călătorească în scop turistic în Republica Turcia nu au nevoie de viză de intrare pe teritoriul acestui stat. Perioada legală de şedere fără viză este de până la 90 de zile în decurs de 6 luni.
Intrarea în Turcia este permisă cu paşaportul valabil cel puţin 6 luni după expirarea timpului de şedere pe teritoriul acestui stat.
Limite de viteza: localitate - 50 km/h,in afara localităţii - 90 km/h pentru autoturisme, 80 km/h pentru camioane, 70 km/h pentru vehiculele care tractează o remorcă sau rulotă; inn afara localităţii, pe drumurile expres - 110 km/h pentru autoturisme, conform semnalizării; Autostrăzi - 120 km/h pentru autoturisme.
In cazul unor incidente grave petrecute pe teritoriul turcesc apeleaza unul dintre numerele de aici: 155 –politia rutiera, 112 – salvarea, 110 - pompierii.

BULGARIA
Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Bulgaria.
Intrarea în Bulgaria este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.
În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor bulgare, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă:112 – Servicii de urgenţă;166 – Poliţie; 160 – Pompieri; 150 – Salvarea. Interzicerea fumatului în locuri publice în Bulgaria 
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români interesaţi că, începând cu data de 1 iunie 2012, în Bulgaria va fi interzis fumatul în locuri publice închise, precum şi în următoarele locuri publice deschise: zonele învecinate creşelor, grădiniţelor, şcolilor, căminelor şcolare, obiectivelor sportive, locurile în care se efectuează servicii sociale pentru copii, locurile de joacă, spaţiile în care se organizează evenimente pentru copii şi elevi, teatrele şi cinematografele de vară - în timpul manifestărilor sportive si culturale.
Circulaţia auto
Toate reglementările privind circulaţia pe drumurile publice sunt similare cu cele româneşti în domeniu. Plata utilizării drumurilor publice se efectuează la intrarea pe teritoriul Bulgariei, existând un sistem similar vignetei româneşti. Sunt necesare cartea verde a autoturismului, talon de înmatriculare şi permisul de conducere. 
Centura de siguranţă 
Este obligatorie folosirea centurii de siguranţă.
Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului
În Bulgaria este interzisă folosirea aparatelor anti-radar. 
Permisul de conducere:
Permisul de conducere românesc este valabil în Bulgaria.
Telefoane utile pentru informaţii privind traficul sau conduita în caz de accident: Serviciul european de urgenţe – 112, Poliţia – 166, Salvarea – 150.
Cetăţenii români aflaţi în trafic pe teritoriul Bulgariei şi care se confruntă cu probleme deosebite sunt sfătuiţi să apeleze telefonul de urgenţă 112.

CROATIA
Cetăţenii români nu au nevoie de viză de intrare în Croaţia.
Cetăţenii români pot intra şi rezida pe teritoriul Republicii Croaţia, pentru o perioadă maximă de 90 de zile într-un interval de 6 luni, în baza unui paşaport valabil sau a unei cărţi de identitate valabile.
În cazul unor incidente grave (accidente, tâlharii), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor, se poate apela numărul unic de urgenţă 112. Circulaţia auto 
Se recomandă obţinerea unui permis de conducere internaţional.
Folosirea fazei scurte este obligatorie şi pe timp de zi.
Gradul de alcoolemie admis la volan este de 0 g/l. Conducerea sub influenţa alcoolului atrage plata unei amenzi şi retragerea permisului de conducere.
Informaţii utile: tractări auto: 0038511987 , informaţii: 00385118981, informaţii privind traficul auto: 00385-062777777.
Limitele de viteză sunt: Viteza legală maximă este de 50 km/h în localităţi; 80 km/h în afara localităţilor; 130 km/h pe autostrăzi;
Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului
Pe teritoriul Croaţiei este interzisă utilizarea atât a detectoarelor de radar, cât şi a aparatelor antiradar. În caz contrar, conducătorul auto este sancţionat cu o amendă în valoare de 2 000 kune (aproximativ 300 euro), iar aparatul antiradar sau detectorul de radar este confiscat.

MUNTENEGRU
Cetăţenii români pot intra în Muntenegru fără viză, pe baza unui paşaport valabil pentru o perioadă de 90 de zile într-un semestru.
În scop turistic, cetăţenii români pot intra în Muntenegru pe baza cărţii de identitate valabile pentru o perioadă de 30 de zile.
În cazul unei deplasări cu durata de peste 3 zile în acelaşi loc, cetăţenii români trebuie să se înregistreze la poliţie, într-un interval de 24 de ore de la momentul sosirii. De asemenea, înaintea părăsirii teritoriului acestui stat, cetăţenii români trebuie să anuleze înregistrarea făcută la autorităţi.
În cazul unei cazări la hotel sau în regim privat, proprietarul este obligat să efectueze această înregistrare, în termen de 12 ore de la sosire, respectiv să o anuleze la plecarea dumneavoastră.
Circulaţia auto
Circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă.
Se aplică prioritatea de dreaptă în intersecţii, iar în sensul giratoriu prioritatea de stângă.
În trafic se circulă cu faza de întâlnire aprinsă.
În zonele montane se impune o adaptare a vitezei în raport cu starea drumului.
În sezonul rece este obligatoriu echipamentul auto de iarnă.
Starea generala a drumurilor este bună.
Muntenegru nu dispune de autostrăzi.
Pe ruta Podgorica – Sozine – Bar se plăteşte o taxă de 2.50 euro pentru trecerea printr-un tunel de circa 5 km.
Limitele maxime de viteză admise : 60 km/h in localitate ; în afara localităţilor 80 km/h.
Atenţie! Respectaţi cu stricteţe limitările de viteză şi prevederile legate de utilizarea dispozitivelor “hands-free” ale telefonului mobil în timpul conducerii autovehiculului. Permisul de conducere
Permisul de conducere romanesc este recunoscut.

SPANIA
Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Spania.
Intrarea în Spania este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate valabile.
Pentru verificarea condiţiilor speciale de intrare şi şedere vă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de Ministerul de Interne al Regatului Spaniei (http://www.mir.es/)
In cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm să contactaţi poliţia la numărul de urgenta 112 şi să precizaţi oraşul şi adresa unde va aflaţi (străzile sunt bine marcate). În cazul pierderii paşaportului românesc, vă recomandăm să vă deplasaţi la cea mai apropiata secţie de poliţie pentru a face un denunţ (denuncia), apoi să vă adresaţi celui mai apropiat consulat roman.
În cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor spaniole, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă: 091 – Poliţia locală; 112 – Politia naţională, Ambulanţa (SAMUR); 080 – Pompieri 
Atenţie! Dacă sunaţi din greşeală la 112, nu închideţi! În caz contrar, vi se poate trimite o maşină în locul în care vă aflaţi, pentru a vedea dacă totul este în regulă!
Limitele de viteză admise : străzi urbane (centrul localităţilor) – 50 km/oră; drumuri extraurbane (provinciale şi statale) – 90 km/oră; şosele naţionale – 100 km/oră; autostrăzi – 130 km/oră
Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului
Pe teritoriul Spaniei sunt interzise deţinerea şi utilizarea dispozitivelor de detectare a radarelor, precum şi a aparatelor antiradar. Acestea reprezintă infracţiune şi se pedepsesc cu aplicarea unei amenzi şi a punctelor de penalizare.
Permisul de conducere
Permisul de conducere românesc modelul tip card plastic este valabil în Spania.
Telefoane utile pentru informaţii privind traficul sau conduita în caz de accident: Poliţia – 091; Ambulanţa – 112.

PORTUGALIA
Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Portugalia.
Intrarea în Portugalia este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.
Cetăţenii români care doresc să îşi prelungească dreptul de şedere în Portugalia pentru o perioadă mai mare de 90 de zile au obligaţia de a solicita certificatul de înscriere pentru cetăţenii europeni la Serviciul pentru Străini şi Frontieră (SEF).
In cazul unor incidente grave (accidente, tâlhării), care necesită intervenţia imediată a autorităţilor portugheze, trebuie apelate următoarele numere de urgenţă: 112 – Serviciul de urgenţe În Portugalia, circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului.
Funcţionează sistemul priorităţii de dreapta.
Limitele de vitezã admise : 50 km/h în interiorul localităţilor (cu limitările ocazionale); 80 – 100 km / h pe şoselele naţionale (cu limitările ocazionale); 120 km/h pe autostradă (cu limitările ocazionale).
Aparatele anti-radar şi de detectare a radarului
Utilizarea pe drumurile publice a aparatelor de detectare a sistemelor radar precum şi a celor antiradar este ilegală şi se sancţionează conform legii.
Telefoane utile pentru informaţii privind traficul sau conduita în caz de accident: Serviciul de urgenţe 112; Serviciul de informaţii 118.